Vodnik

Pooblaščenec za UI: obveznost ali prostovoljno?

EU AI Act ne predpisuje pooblaščenca za UI. Obvezni so ukrepi za kompetenco na področju UI po členu 4; kdo jih usklajuje, odloči vsako podjetje samo.

Ali potrebujemo pooblaščenca za UI?

Ne, EU AI Act ne vsebuje obveznosti imenovanja pooblaščenca za UI. Za razliko od GDPR s pooblaščeno osebo za varstvo podatkov (čl. 37 GDPR) uredba o UI take vloge ne predvideva. Evropska komisija v svojih vprašanjih in odgovorih o kompetenci na področju UI pojasnjuje, da za člen 4 ni predpisana posebna organizacijska struktura, niti pooblaščenec za UI niti odbor za UI.

Obveznost je nekaj drugega: ponudniki in uvajalci sprejmejo ukrepe za podporo razvoju kompetence na področju UI svojega osebja in drugih oseb, ki delujejo v njihovem imenu (čl. 4(1)). Kdo te ukrepe načrtuje in spremlja, podjetje določi samo.

Kdaj je stalna odgovorna oseba kljub temu smiselna?

Imenovana oseba se izplača, ko je v uporabi več orodij UI ali ko ekipe same preizkušajo nove storitve. Takrat je potreben nekdo, ki ohranja pregled in odgovarja na vprašanja, na primer v teh primerih:

  • Vaše podjetje uporablja več storitev UI, na primer ChatGPT, Microsoft Copilot in funkcije UI v CRM.
  • UI uporabljate na področju iz Priloge III, na primer pri izbiri kadrov. Od 2. decembra 2027 mora biti človeški nadzor tam v rokah oseb z ustrezno kompetenco, usposobljenostjo in pooblastili (čl. 26(2)).
  • Stranke ali revizorji, na primer pri revizijah ISO 27001, sprašujejo po odgovorni osebi ali službi za UI.

Katere naloge sodijo k tej vlogi?

Tipične so štiri naloge, ki jih je mogoče razdeliti tudi na več oseb:

  • Voditi pregled uporabljenih sistemov UI in njihovih ponudnikov.
  • Vzpostaviti in posodabljati politiko UI, na primer z našo predlogo politike UI.
  • Načrtovati ukrepe za kompetenco na področju UI in beležiti, kdo se je kdaj udeležil katerega ukrepa.
  • Preverjati nove projekte UI: ali spadajo pod pravila za visoko tveganje ali pod obveznosti glede preglednosti po čl. 50?

Preprost ukrep za vse zaposlene je dokumentirano usposabljanje EU AI Act z imenskim potrdilom za vsako osebo in revizijskim poročilom za podjetje.

Ali lahko to prevzame pooblaščena oseba za varstvo podatkov?

Da, to je mogoče, obveznost pa ni. Komisija skupaj odgovarja na vprašanja o pooblaščencu za UI, o dvojni vlogi s pooblaščeno osebo za varstvo podatkov in o odboru za UI: za člen 4 posebna struktura ni predpisana. Če vlogo prevzame pooblaščena oseba za varstvo podatkov, iz tega ne sme nastati nasprotje interesov z njenimi nalogami po GDPR (čl. 38(6) GDPR). Kdor sam odloča o uporabi UI, naj hkrati ne nadzoruje njenega varstva podatkov.

Pogosta vprašanja o pooblaščencu za UI

Ali je globa, če nimamo pooblaščenca za UI?

Ne. EU AI Act ne zahteva pooblaščenca za UI, zato zanj tudi ni globe. Sankcije za kršitve čl. 4 določijo države članice (čl. 99(1)); čl. 4 zahteva ukrepe za kompetenco na področju UI, ne določene vloge. Več na strani Globe.

Ali pooblaščenec za UI potrebuje določeno izobrazbo?

Ne, predpisane izobrazbe ali izpita ni. Smiselno je znanje o uporabljenih sistemih UI, EU AI Act in varstvu podatkov. Tudi za zaposlene Komisija ne zahteva potrdila; zadostuje interna evidenca usposabljanj in drugih ukrepov.

Ali to velja tudi za mala podjetja?

Da. Čl. 4 velja ne glede na velikost podjetja za vse ponudnike in uvajalce. V majhnih podjetjih usklajevanje pogosto prevzame kar vodstvo, posebno delovno mesto ni potrebno. Kaj natančno zahteva čl. 4, pojasnjuje stran Obveznost kompetence na področju UI po čl. 4.

Usposobite svojo ekipo zdaj Predloga politike UI

Opomba: ta prispevek je informativen in ne pomeni pravnega svetovanja.