Juhend

Tehisintellekti vastutav isik: kohustus või vabatahtlik?

EU AI Act ei nõua tehisintellekti vastutavat isikut. Kohustuslikud on meetmed tehisintellekti pädevuse jaoks artikli 4 alusel; kes neid koordineerib, otsustab iga ettevõte ise.

Kas me vajame tehisintellekti vastutavat isikut?

Ei, kohustust nimetada tehisintellekti vastutav isik EU AI Act ei sisalda. Erinevalt GDPR-ist, mis nõuab andmekaitsespetsialisti (GDPR art. 37), ei näe tehisintellekti määrus sellist rolli ette. Euroopa Komisjon selgitab oma küsimustes ja vastustes tehisintellekti pädevuse kohta, et artikli 4 jaoks ei ole ette nähtud kindlat organisatsioonilist struktuuri: ei tehisintellekti vastutavat isikut ega tehisintellekti komiteed.

Kohustuslik on midagi muud: pakkujad ja juurutajad võtavad meetmeid, et toetada oma töötajate ja muude nende nimel tegutsevate isikute tehisintellekti pädevuse arendamist (art. 4 lõige 1). Kes neid meetmeid planeerib ja arvestust peab, otsustab ettevõte ise.

Millal kindel vastutaja siiski mõistlik on?

Nimetatud isik tasub end ära, kui kasutusel on mitu tehisintellekti tööriista või meeskonnad katsetavad ise uusi teenuseid. Siis on vaja kedagi, kes hoiab ülevaadet ja vastab küsimustele, näiteks järgmistel juhtudel:

  • Teie ettevõte kasutab mitut tehisintellekti teenust, näiteks ChatGPT-d, Microsoft Copilotit ja tehisintellekti funktsioone kliendihaldussüsteemis.
  • Kasutate tehisintellekti III lisas nimetatud valdkonnas, näiteks personalivalikul. Alates 2. detsembrist 2027 peab inimjärelevalve seal olema isikute käes, kellel on vajalik pädevus, koolitus ja volitus (art. 26 lõige 2).
  • Kliendid või audiitorid, näiteks ISO 27001 auditite käigus, küsivad tehisintellekti eest vastutavat isikut või üksust.

Millised ülesanded sellele rollile sobivad?

Tüüpiliselt on neli ülesannet, mida saab jaotada ka mitme inimese vahel:

  • Pidada ülevaadet kasutatavatest tehisintellektisüsteemidest ja nende pakkujatest.
  • Koostada ja ajakohasena hoida tehisintellekti poliitikat, näiteks meie tehisintellekti poliitika näidisega.
  • Planeerida tehisintellekti pädevuse meetmeid ja fikseerida, kes millal millises meetmes osales.
  • Hinnata uusi tehisintellekti projekte: kas neile kehtivad kõrge riskiga reeglid või läbipaistvuskohustused artikli 50 alusel?

Lihtne meede kõigile töötajatele on dokumenteeritud EU AI Act koolitus koos tunnistusega iga isiku kohta ja auditiaruandega ettevõttele.

Kas andmekaitsespetsialist võib selle üle võtta?

Jah, see on võimalik, kuid mitte kohustuslik. Komisjon vastab küsimustele tehisintellekti vastutava isiku, kahekordse rolli andmekaitsespetsialistiga ja tehisintellekti komitee kohta koos: artikli 4 jaoks ei ole kindlat struktuuri ette nähtud. Kui andmekaitsespetsialist rolli üle võtab, ei tohi sellest tekkida huvide konflikti tema GDPR-i kohaste ülesannetega (GDPR art. 38 lõige 6). Kes ise otsustab tehisintellekti kasutamise üle, ei peaks samal ajal kontrollima selle andmekaitset.

Korduma kippuvad küsimused tehisintellekti vastutava isiku kohta

Kas trahv järgneb, kui meil pole tehisintellekti vastutavat isikut?

Ei. EU AI Act ei nõua tehisintellekti vastutavat isikut, seega pole selle puudumise eest ka trahvi. Artikli 4 rikkumise sanktsioonid määravad liikmesriigid (art. 99 lõige 1); artikkel 4 nõuab tehisintellekti pädevuse meetmeid, mitte kindlat ametikohta. Rohkem lehel Trahvid.

Kas tehisintellekti vastutav isik vajab kindlat haridust?

Ei, ette nähtud haridust ega eksamit pole. Kasulikud on teadmised kasutatavatest tehisintellektisüsteemidest, EU AI Act-ist ja andmekaitsest. Ka töötajate puhul ei nõua komisjon tunnistust; piisab sisemisest koolituste ja muude meetmete arvestusest.

Kas see kehtib ka väikeettevõtetele?

Jah. Artikkel 4 kehtib kõigile pakkujatele ja juurutajatele ettevõtte suurusest sõltumata. Väikeettevõtetes võtab koordineerimise sageli enda peale juhtkond, eraldi ametikohta pole vaja. Mida artikkel 4 täpselt nõuab, selgitab leht Tehisintellekti pädevuse kohustus art. 4 alusel.

Koolitage meeskonda kohe Tehisintellekti poliitika näidis

Märkus: see artikkel on üldiseks teavitamiseks ega kujuta endast õigusnõustamist.