Idriftsætter efter AI-forordningen
Idriftsætter er den, der erhvervsmæssigt anvender et AI-system under sin myndighed (art. 3, nr. 4). Næsten enhver virksomhed, der bruger ChatGPT, Copilot eller AI-funktioner i sin software, er dermed idriftsætter og omfattet af kravet om AI-kompetence efter art. 4.
Hvem er idriftsætter efter AI-forordningen?
Idriftsætter er enhver fysisk eller juridisk person, offentlig myndighed, agentur eller andet organ, der anvender et AI-system under sin myndighed, medmindre det sker som led i en personlig ikkeerhvervsmæssig aktivitet (art. 3, nr. 4). Det er som regel virksomheden, ikke den enkelte medarbejder: Den, der arbejder med et AI-system efter arbejdsgiverens anvisning, bliver ikke selv idriftsætter. Typiske eksempler:
- Et revisionsfirma lader klientbreve forformulere med en AI-tekstassistent.
- Et salgsteam bruger AI-funktionerne i sit CRM-system.
- En personaleafdeling sorterer ansøgninger med AI. Her gælder fra den 2. december 2027 desuden forpligtelserne for høj-risiko-AI for idriftsættere (art. 26, bilag III).
Den, der selv udvikler et AI-system eller får det udviklet og bringer det i omsætning eller ibrugtager det under eget navn, er derimod udbyder (art. 3, nr. 3). Begge roller kan en virksomhed have samtidig. Rollerne i oversigt viser siden EU AI Act.
Hvem skal uddannes?
Art. 4 omfatter personalet og andre personer, der på idriftsætterens vegne er involveret i drift og anvendelse af AI-systemer (art. 4, stk. 1). Loven foreskriver ikke et kursus, men det er den enkleste foranstaltning. Tænkt er på alle, der rent faktisk bruger eller betjener AI-systemerne:
- Ansatte på fuld tid og deltid, timelønnede, lærlinge og studerende i studiejob.
- Freelancere og tjenesteydere, der på dine vegne arbejder med dine AI-systemer. Kommissionen nævner som eksempler på disse »andre personer« kontrahenter, tjenesteydere og kunder (spørgsmål og svar om AI-kompetence).
- Vikarer, der hos dig arbejder efter dine anvisninger med dine AI-systemer. Det er ikke udtrykkeligt reguleret; fordi du kender systemerne og anvendelseskonteksten, bør du som brugervirksomhed overtage foranstaltningerne.
- Ledere, der træffer beslutning om brugen af AI.
For medarbejdere, der ikke arbejder med AI-systemer, kræver art. 4 ingen foranstaltninger. Foranstaltningerne retter sig efter personernes viden, erfaring, uddannelse og anvendelseskontekst; et bestemt kompetenceniveau skal ingen garantere. Mere herom på siden Art. 4: AI-kompetence.
Hvor ofte skal kurset genopfriskes?
En fast frist nævner EU AI Act ikke. Det er hensigtsmæssigt at genopfriske, når noget væsentligt ændrer sig:
- Et nyt AI-system eller en ny funktion indføres.
- En person skifter til en rolle med anden AI-anvendelse.
- Retsstillingen ændres, som den 27. juli 2026 ved nyaffattelsen af art. 4 (Digital Omnibus).
Certifikatet fra AI-Konform-kurset er gyldigt i 1 år, udløbsdatoen står i revisionsrapporten. Så kan du se, hvornår en genopfriskning er på tide.
Hvordan dokumenterer vi foranstaltningerne?
Et certifikat kræver loven ikke. Kommissionen fastslår, at en intern registrering af kurser og andre foranstaltninger er nok. Notér, hvem der hvornår har afsluttet hvilken foranstaltning og for hvilket AI-system. Hos AI-Konform sker det af sig selv: et personligt certifikat og en revisionsrapport til virksomheden, som CSV eller PDF. Mere herom på siden EU AI Act-kursus.
Hyppige spørgsmål om idriftsættere
Er jeg udbyder, hvis jeg bygger min egen chatbot?
Det afhænger af det enkelte tilfælde. Den, der udvikler et AI-system eller får det udviklet og bringer det i omsætning eller ibrugtager det under eget navn, er udbyder (art. 3, nr. 3), også ved brug i egen virksomhed. Den, der blot bruger en færdig tjeneste med egne instruktioner, forbliver som regel idriftsætter. Begge roller er mulige samtidig.
Gælder pligten også for timelønnede og afløsere?
Ja, hvis de anvender AI-systemer på dine vegne. Art. 4 skelner ikke efter arbejdstid eller kontraktform, men efter, hvem der er involveret i drift og anvendelse af AI-systemerne.
Hvad gælder ved privat brug af AI?
Den, der udelukkende bruger AI personligt og ikke erhvervsmæssigt, er ikke idriftsætter i forordningens forstand, idriftsætterforpligtelserne gælder da ikke (art. 3, nr. 4, art. 2, stk. 10). Bruger medarbejdere private AI-konti til arbejdsopgaver, er det ikke længere rent personlig brug. Regler herfor hører hjemme i en AI-politik.
Uddan dit team nu Har vi brug for en AI-ansvarlig?
Bemærk: Dette bidrag er til generel information og erstatter ikke juridisk rådgivning.