Tillhandahållare enligt AI-förordningen
Tillhandahållare är den som under eget överinseende använder ett AI-system yrkesmässigt (art. 3.4). Nästan varje företag som använder ChatGPT, Copilot eller AI-funktioner i sin programvara är därmed tillhandahållare och omfattas av AI-kompetenskravet enligt art. 4.
Vem räknas som tillhandahållare enligt AI-förordningen?
Tillhandahållare är varje fysisk eller juridisk person, myndighet, institution eller annat organ som under eget överinseende använder ett AI-system, utom när det används inom ramen för en personlig icke-yrkesmässig verksamhet (art. 3.4). Det är som regel företaget, inte den enskilda medarbetaren: den som arbetar med ett AI-system på arbetsgivarens uppdrag blir inte själv tillhandahållare. Typiska exempel:
- En skattebyrå låter ett AI-textverktyg förforma klientbrev.
- Ett säljteam använder AI-funktionerna i sitt CRM-system.
- En personalavdelning gör ett första urval av ansökningar med AI. Här gäller från den 2 december 2027 dessutom skyldigheterna för högrisk-AI för tillhandahållare (art. 26, bilaga III).
Den som själv utvecklar ett AI-system eller låter utveckla det och släpper ut det på marknaden eller tar det i bruk under eget namn är däremot leverantör (art. 3.3). Båda rollerna kan ett företag ha samtidigt. Rollerna i översikt visar sidan EU AI Act.
Vem måste utbildas?
Art. 4 omfattar personalen och andra personer som för tillhandahållarens räkning arbetar med drift och användning av AI-system (art. 4.1). Lagen föreskriver ingen utbildning, men den är den enklaste åtgärden. Avsedda är alla som faktiskt använder eller ansvarar för AI-systemen:
- Anställda på heltid och deltid, timanställda, lärlingar och arbetande studenter.
- Frilansare och tjänsteleverantörer som arbetar med era AI-system på ert uppdrag. Kommissionen nämner som exempel på dessa ”andra personer” uppdragstagare, tjänsteleverantörer och kunder (frågor och svar om AI-kompetens).
- Inhyrd personal som arbetar med era AI-system enligt era anvisningar. Det är inte uttryckligen reglerat; eftersom ni känner systemen och användningssammanhanget bör ni som inhyrande företag ta över åtgärderna.
- Chefer som beslutar om användningen av AI.
För anställda som inte arbetar med AI-system kräver art. 4 inga åtgärder. Åtgärderna riktar sig efter personernas kunskaper, erfarenhet, utbildning och användningssammanhang; någon särskild kompetensnivå behöver ingen garantera. Mer om detta på sidan Art. 4, AI-kompetens.
Hur ofta måste utbildningen repeteras?
Någon fast tidsfrist anger inte EU AI Act. Det är lämpligt att repetera när något väsentligt förändras:
- Ett nytt AI-system eller en ny funktion införs.
- En person byter till en roll med annan AI-användning.
- Rättsläget ändras, som den 27 juli 2026 genom den nya lydelsen av art. 4 (Digital Omnibus).
Certifikatet från AI-Konform-utbildningen är giltigt i 1 år, utgångsdatumet står i revisionsrapporten. Då ser ni när det är dags att repetera.
Hur styrker vi åtgärderna?
Något certifikat kräver inte lagen. Kommissionen klargör att en intern dokumentation av utbildningar och andra åtgärder räcker. Dokumentera vem som har genomfört vilken åtgärd och när, och för vilket AI-system. Hos AI-Konform sker det av sig självt: ett personligt certifikat för varje deltagare och en revisionsrapport för företaget, som CSV eller PDF. Mer om detta på sidan EU AI Act-utbildning.
Vanliga frågor om tillhandahållare
Är jag leverantör om jag bygger en egen chattbot?
Det beror på det enskilda fallet. Den som utvecklar ett AI-system eller låter utveckla det och släpper ut det på marknaden eller tar det i bruk under eget namn är leverantör (art. 3.3), även vid användning inom det egna företaget. Den som bara använder en färdig tjänst med egna instruktioner förblir som regel tillhandahållare. Båda rollerna är möjliga samtidigt.
Gäller kravet även timanställda och extrapersonal?
Ja, om de använder AI-system på ert uppdrag. Art. 4 skiljer inte på arbetstid eller anställningsform utan på vem som arbetar med drift och användning av AI-systemen.
Vad gäller vid privat användning av AI?
Den som använder AI enbart personligt och inte yrkesmässigt är inte tillhandahållare i förordningens mening, skyldigheterna för tillhandahållare gäller då inte (art. 3.4, art. 2.10). Använder anställda privata AI-konton för arbetsuppgifter är det inte längre rent personlig användning. Regler för det hör hemma i en AI-policy.
Utbilda ditt team nu Behöver vi en AI-ansvarig?
Obs: detta inlägg är avsett för allmän information och utgör inte juridisk rådgivning.